LabuSayong@SiputSedut

Ikan Pontianak di Tasik Besar, AS

Published by sH@h @nDy under on Sunday, February 08, 2009
Dengar nama pun dah mengerukan betul tak?... Itulah hakikat ikan yang sangat menakutkan selepas ikan pirahna di AS. Kenapa? Sebab caranya memusnahkan spesies lain sangat menyeramkan - giginya yang tajam digunakan bagi ‘melekatkan’ dirinya pada ikan lain sebelum mengorek isi dan menghisap darah serta cecair pada mangsanya itu. Ini menyebabkan ikan itu dalam tempoh beberapa minit akan mati akibat kehilangan darah selain jangkitan kuman.


Ikan Pontianak

INFO: Lamprey laut

Lamprey laut atau nama sainsnya Petromyzon marinus

Asal dari Lautan Atlantik, boleh ditemui di timur Amerika dan Kanada

Hanya wujud di kawasan Tasik Besar

Kali pertama dikesan pada 1936 di Tasik Michigan

Mempunyai bentuk seakan belut, keluarga ikan tanpa rahang yang sudah wujud sejak zaman dinosaur, panjang antara 20 hingga 40 sentimeter, bahagian belakang berwarna coklat gelap, bermulut bulat dengan gigi tajam, mata besar berwarna merah

Menjadi ikan parasit apabila dewasa

Ikan lamprey air tawar ditemui di perairan Washington, sesetengahnya menjadi ikan parasit dan ada yang tidak

Ikan lamprey air tawar parasit: silver lamprey, chesnut lamprey

Ikan lamprey air tawar bukan parasit: Spesies northen brook lamprey, American brook lamprey.

Nasib baik kat Malaysia takde ikan ni kan?... Kalau tak habis sume kena makan... TAKUT!!!...

Nak tau lagi buka webpage ni : http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Bmdua/20090208083025/Article/index_html

4 comments:

WaFa' An NisA... said... @ February 16, 2009 at 6:17 PM

salam..
i have tagged u...
please reply..hehe..

patungcendana said... @ February 19, 2009 at 6:14 PM

thanks sh@h...:-). tak sangka blog i ada dalam your list...

sH@h @nDy said... @ February 24, 2009 at 1:00 AM

same2...

Lily Cartina said... @ March 14, 2009 at 9:02 PM

it looks disgusting..

Post a Comment

 

Followers